Една мечта се сбъдва. Днес заедно с кмета на София Йорданка

...
Една мечта се сбъдва. Днес заедно с кмета на София Йорданка
Коментари Харесай

Направиха първата копка на новия образователен комплекс в Столична община - район Възраждане

Една фантазия се сбъдва. Днес дружно с кмета на София Йорданка Фандъкова, изпълнителния шеф на Фондация „ Роналд Лаудер “ рав Джош Спинър, ръководителя на Организация на евреите в България " Шалом " проф. доктор Арександър Оскар, направихме първата копка на новия учебен комплекс в Столична община - регион " Възраждане ",  съобщи във Facebook Савина Савова - кмет на регион " Възраждане ". 

Комплексът ще събира под един покрив учебно заведение „ Роналд Лаудер ”, детска градина „ Ган Балаган ”, новия дом на еврейската общественост в София, както и централата на „ Шалом “.

Този план се осъществя в региона на остарелия квартал „ Ючбунар “ (оформил се през 1888 г.), в който главно е протичал еврейския живот в София преди Втората международна война. Тук дружно са живеели българи, евреи, роми, бежанци, безработни и дребни занаятчии. В квартала е имало 4 еврейски учебни заведения.

Реализацията на този план е следващото удостоверение, че нашата столица е знак на мъдрост и приемливост, а заветът на нашите предшественици е да живеем дружно в съгласие и почитание.

Новият новаторски учебен център ще бъде построен на мястото, известно измежду жителите на столицата като Цветната борса, която създаваше доста безпокойства на хората от квартала. Изграждането на просветителния комплекс ще промени позитивно качеството и метода на живот на хората от квартала.

Еврейският народ, именуван „ народът на книгата “, даже и във времената на най-тежки тествания, постоянно е съхранявал най-ценното - знанието, записано в книгите.

Стремежът към познание е кодиран в името на нашия регион - „ Възраждане “, интервал от българската история, обвързван с битката ни за самостоятелност, събуждане и култура.

И по тази причина, напълно разумно - сърцето на комплекса е библиотеката!

Архитектурата и дизайна на плана са въодушевени от сефарадските обичаи, чиито пример е Централната софийска синагога - най-голямата сефарадска синагога на Балканския полуостров и трета по величина в Европа.

Синагогата е част от културно-историческите забележителности, с които се гордее нашата столица и нашия регион, през вчерашния ден означи 114 години от откриването си.

Благодаря на Йорданка Фандъкова, кмет на София, на проф. доктор Александър Оскар, ръководител на ОЕБ „ Шалом “ и Юлия Дандолова, изпълнителен шеф на ОЕБ „ Шалом “ за ползотворното партньорството.

Знам и имам вяра, че фантазиите могат да се сбъдват, когато работим неуморно и не се отхвърляме, когато имаме вяра в себе си и в екипа си и когато имаме надеждни сътрудници.

Пожелавам триумф на построяването на просветителния комплекс!
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР